vineri, 22 ianuarie 2010

Mirela Corlățan. Prima despăgubire pentru Holocaustul românesc: 360.000 lei

Informația cea mai interesantă din acest text constă în afirmația că familia aceasta a fost singura deportată din Galați. Bizar, nu? Yad Vashem nu emite acte ci înregistrează declarații, testimoniale, deci.
Dan Culcer
Prima despăgubire pentru Holocaustul românesc: 360.000 lei

Mirela Corlățan
Vineri, 22 Ianuarie 2010
Doi fraţi evrei au obţinut, în premieră, despăgubiri în justiţia românească pentru cele îndurate în perioada Holocaustului şi, indirect, condamnarea regimului Antonescu.

Devy Abraham era un copil de 8 ani când a fost deportat în Transnistria împreună cu familia. Când s-a întors acasă, în 1945, avea vârsta pubertăţii, dar experienţa morţii îl îmbătrânise deja. Vreme de aproape o jumătate de secol după ce a scăpat din ghearele Holocaustului a trăit cu spaima Securităţii în oase. Ar fi vrut să-şi strige suferinţa de a-i fi fost răpită copilăria şi de a-i fi fost distrusă familia, însă instinctul de conservare i-a impus autocenzura.

În 2005, după ani de ezitări, a decis să se elibereze. În primul rând din temniţa propriei memorii. Şi să ceară condamnarea celor din cauza cărora a suferit. În 2009, după o luptă inegală cu statul, Devy Abraham a obţinut o a doua execuţie a mareşalului Ion Antonescu. Una simbolică, dar care îi unge sufletul. Devy Abraham şi fratele său, Sami, care era bebeluş când a fost deportat, sunt primii evrei care au obţinut despăgubiri în justiţia românească, la Tribunalul Galaţi, pentru Holocaust.

Deportarea, suprema îngăduinţă legionară

„Jidanul Isac Abraham va fi executat.” Cu această sentinţă seacă a început calvarul familiei lui Devy. Era în plină iarnă a anului 1941, în Portul Galaţi, la sediul comandamentului legionar din oraş. Isac Abraham, tatăl lui Devy şi al lui Sami, s-a predat legionarilor după ce doi ani scăpase de înregimentarea în batalioanele de muncă pentru evrei.

„Tata a venit în Galaţi în 1932, din Bucovina, şi s-a căsătorit aici cu mama, Fany Weisman. În 1939 i-a venit ordinul de chemare în batalioanele de muncă, însă autorităţile l-au căutat mult timp la Siret, de unde venise. La începutul lui 1941 i-au dat însă de urmă, în Galaţi”, povesteşte Devy.

Iniţial, Isac Abraham s-a ascuns la nişte prieteni. Jandarmii au găsit-o totuşi pe soţia sa. Bătaia primită de aceasta l-a făcut pe bărbat să cedeze şi să se predea imediat. „Când ne-am dus după el, în port, era la pământ, în genunchi, bătut până la sânge”, îşi aduce aminte Devy.

Imaginea căpitanului Soare, şeful Legiunii de Jandarmi, cel care a rostit sentinţa fatidică pentru tatăl său, îi revine în minte şi-i brăzdează faţa cu un rictus. „Eu aveam 8 ani, fratele meu 1 an. Mama, care-l avea în braţe, a sărit la picioarele tatei, iar eu am început să plâng. Atunci, căpitanul Soare a schimbat foaia. „Familia jidanului Abraham va fi deportată în teritoriile noastre”, a spus el. Pe moment, li s-a părut o îngăduinţă pe care au primit-o cu bucuria celor care şi-au văzut salvat capul familiei. Nu aveau de unde să ştie că moartea nu-i va scăpa din ochi.

Exterminarea lentă, prin înfometare

Familia Abraham a fost singura din Galaţi deportată în Transnistria. După ce căpitanul Soare i-a cruţat viaţa „jidanului Isac”, acesta şi-a lăsat toată bruma de avere strânsă ca cizmar, şi-a luat cei doi copii şi nevasta şi s-a îmbarcat pe un şlep ce i-a dus pe Dunăre până-n Ucraina. Apoi au trecut din tren în tren de marfă şi au ajuns la Chişinău. Din acel moment s-au transformat în statistică. S-au alăturat zecilor de mii de evrei care au fost trimişi în lagărele din Transnistria.„Am mers în coloană, pe jos, sute şi sute de kilometri. Ne-am oprit abia după nouă luni, nu departe de Bug, în lagărul de la Halcineţ, judeţul Moghilev”, explică Devy Abraham.

Acolo li se pregătise drept adăpost un fost grajd de vite, unde au fost băgaţi câte 30 de oameni într-o încăpere. Se dormea direct pe lutul de jos, fără geam şi fără uşi. Pentru exterminare, regimul Antonescu nu se obosise să mai ridice camere de gazare. A folosit o metodă mult mai economică şi sigură: înfometarea. „Se murea pe capete de foame, păduchi şi frig”, spune Devy.

Alături de el şi de fratele său, în lagăr mai erau trei copii. Unul era vărul lor, Jean, ce fusese deportat împreună cu mama sa, Carolina Segal, sora lui Fany Abraham. Se întâlniseră cu ei la Chişinău, unde aceştia fuseseră aduşi de la Bacău. Pe drum, din cauza unei apendicite, Carolina şi-a pierdut soţul, pe Avram, însă la Halcineţ a învăţat repede lecţia supravieţuirii pentru a-şi ţine în viaţă pruncul.

Ceilalţi doi copii erau ai unui căruţaş din Cernăuţi, şi erau ceva mai mari decât Devy. „Ei erau privilegiaţii lagărului. Când murea cineva, jandarmii îi puneau să caute morţii de aur. Scoteau dinţii cu cleşti pentru cuie şi îi dădeau jandarmilor. Aşa obţineau de mâncare”, povesteşte Devy, cu o urmă de invidie - cea a copilului - pe faţă.

Tatăl, executat în Ucraina

De contactul cu stârvurile nu avea să scape nici Devy. De obicei, când murea cineva, era pus să care cadavrul în şanţul din faţa lagărului, în care, spune el, era lăsat să putrezească pur şi simplu, fără a fi acoperit cu pământ. „Nimeni nu se putea apropia de lagăr”, arată el. Cu toate încercările fizice la care trebuiau să facă faţă, Abrahamii erau mulţumiţi că sunt încă cu toţii în viaţă. Şi, mai ales, împreună. În 1943, cei aproximativ 150 de bărbaţi de la Halcineţ au fost duşi însă într-un alt lagăr, la Nicolaev, în Ucraina.

„Au fost luaţi de câţiva ofiţeri SS, încărcaţi în maşini şi duşi să muncească într-o carieră de piatră.” După un an, poveşteşte Devy, căruţaşul Kelmer, tatăl celor doi copii ce scoteau dinţii cadavrelor, a reuşit să evadeze de la Nicolaev şi s-a întors la familia sa, în Halcineţ. Soţia îi murise şi, noaptea, a reuşit să fugă de acolo cu copiii. Nu înainte de a-i da lui Fany Abraham o veste care avea să fie primul pas spre declin: Isac fusese împuşcat la Nicolaev pentru că se îmbolnăvise şi nu mai era apt de muncă. Dar moartea nu-şi spusese încă ultimul cuvânt.

LECŢIE DE SUPRAVIEŢUIRE

Delicatese de lagăr nazist: carne de câine şi urină

În lagărul de la Halcineţ, în 1944, mai rămăseseră vreo 30 de persoane. Au supravieţuit nu neapărat cei mai sănătoşi, ci cei care au putut să se lupte mai aprig pentru hrană. „Eu şi mătuşa mea, care era mai agilă, reuşeam uneori să ne mai strecurăm sub gardul de sârmă care împrejmuia lagărul şi să fugim, dimineaţa, pe la ora 4, în satul cel mai apropiat. Pur şi simplu cerşeam. Ne întorceam cu câţiva cartofi, cu o bucată de mălai. Mai mergeam în pădure, aduceam ciuperci. Nu ne-am otrăvit niciodată”, punctează bătrânul.

Deşi vara erau duşi să lucreze la câmpurile de tutun, sfeclă şi cartofi dimprejur, deportaţii nu aveau voie să bage nimic din ce era comestibil în gură. „Un pretor stătea cu un pistol într-o mână şi cu o umbrelă cu ţepuşă în spatele nostru. Dacă încercam să mâncăm ceva, fie ne înţepa, fie ne împuşca”, descrie Devy.

Salvarea de la foamete, în ultima perioadă a deportării, a venit de unde se aşteptau mai puţin. De la jandarmii care începuseră să împuşte câinii din zonă pentru a-şi face cizme din pielea lor. „Când auzeam o împuşcătură, eram cel mai vioi. Mergeam afară, luam câinele şi îl prăjeam pe frunze, cu tăciuni aduşi aprinşi, tot clandestin, de la ţărani. Era o mâncare dulce şi greţoasă”, spune Devy, ca şi cum ar vrea să alunge un iz neplăcut.

„Medicament” împotriva febrei tifoide

Cele mai grele încercări au fost tifosul exantematic şi febra tifoidă. „De primul am scăpat datorită mamei, care-şi cususe o pereche de cercei şi un inel de aur în poala rochiei cu care a plecat de acasă. I-a dat unui jandarm să ne aducă pâine, slănină şi usturoi şi aşa ne-a salvat. Febra tifoidă am făcut-o de la apa cu excremente pe care o beam”, este convins Devy.

În fântâna de lângă lagăr fuseseră aruncate cadavre pentru ca oamenii rămaşi în viaţă să nu poată bea apa. Aşa că singura şansă de a-şi potoli setea rămăsese zăpada pe timp de iarnă sau apa de ploaie, din urmele lăsate de vite în noroi. „Medicamentul pentru febră a fost propria urină, însă nici aceasta nu era de-ajuns, în condiţiile în care nu mai eram în stare să procurăm mâncare şi apă”.


COPILĂRIE. Devy Abraham, înainte de deportare, între mamă şi o mătuşă

ÎN GROAPA COMUNĂ

Ucişi de armata română

În martie 1944, cei trei Abrahami rămaşi în viaţă au fost şi ei la un pas de moarte. „Au venit două maşini cu soldaţi români şi un neamţ şi ne-au dus în stepa Kopaigorod. Ne-au oprit lângă o groapă, deja plină de morţi, ne-au întors cu spatele, pe marginea gropii, şi au început să tragă. Voiau să elimine orice martor al crimelor din lagăre”.

Repatrierea

Dumnezeul Abrahamilor, unul ce nu avea prejudecăţi rasiale, a intrat atunci în acţiune. „Din fericire, noi am venit cu a doua maşină. Când au început să tragă în noi bravii noştri soldaţi români, deveniţi apoi veterani respectabili, au apărut nişte avioane ruseşti. Soldaţii au intrat în panică, au tras aproape la întâmplare, apoi au fugit”.

Devy şi mama sa aveau să se trezească după nici el nu ştie cât timp în groapa cu morţi. Fany primise două gloanţe în şold şi era cu minţile rătăcite, iar Devy avea un glonţ în picior. Singur, Sami, ca prin minune, scăpase teafăr. Carolina şi Jean, în schimb, dispăruseră. „Am fost găsiţi de doi ţărani, care ne-au ascuns într-o colibă în păpurişul din preajmă. Acolo am stat, cu ajutorul lor, până în 1945, când am aflat şi noi că s-a terminat războiul şi am fost repratriaţi”, îşi încheie Devy povestea.


DOCUMENT. Devy şi Sami au aflat oficial despre execuţia tatălui
lor în lagărul de la Nicolaev după câţiva zeci de ani, printr-un act emis de
instituţia israeliană Yad Vashem - memorialul victimelor Holocaustului

EPILOG

„Atât vreau. O prăjitură”

După război, Devy şi-a întreţinut familia cu banii câştigaţi ca băiat de prăvălie, într-o drogherie. Treptat şi-a făcut şi studiile, devenind tehnician farmacist. Fratele său, Sami, stabilit la Râmnicu-Vâlcea, a lucrat în armată şi are doi copii emigraţi după 1990 în Israel. Mama lor, Fany, a rămas inaptă de muncă din cauza unui glonţ care nu i-a putut fi extras şi a murit în 1991. În urmă cu 30 de ani, Devy a aflat că mătuşa Carolina şi fiul ei Jean au reuşit să plece, cu un vapor, în Palestina.

În 2005, Devy a decis să dezgroape ororile trecutului şi a dat statul român în judecată pentru cele îndurate. În 2006, o boală necruţătoare i-a răpus singura fiică, iar soţia sa a orbit şi a paralizat de supărare. El nu a cedat însă. Deşi a avut avocaţi din oficiu, s-a reprezentat singur. Iniţial, a pierdut la instanţele din Galaţi. Înalta Curte de Justiţie a decis rejudecarea.

În octombrie 2007, Tribunalul din Galaţi i-a făcut dreptate. „O persoană care a fost privată de libertate ori căreia i-a fost restrânsă libertatea în mod nelegal şi chiar imoral are dreptul la recuperarea pagubelor”, au motivat judecătorii.

Decizia a fost menţinută şi de Curtea de Apel Galaţi, iar din iunie 2009 fraţii Abraham tot aşteaptă 360.000 de lei - banii de la stat, care au întârzâiat prea mult, dar acum „sunt prinşi în noul buget”, după cum a confirmat Direcţia Finanţelor Galaţi. Nu sunt mulţi, dar nici puţini pentru nişte bătrâni care şi-ar putea îndeplini cu ei dorinţe nerostite. Devy ar putea, de pildă, să meargă în Israel. Dar nu. El nu-şi doreşte decât să-şi ia o prăjitură.



Articole din aceeasi categorie:
Nu ştim să trăim bine
Reformă cu iz politic, faza pe şcoli
Infidelul Răuţă scapă de condamnarea la moarte
Ceauşescu şi Pacepa, mentorii lui Yasser Arafat
Aleşii se ceartă, drogurile câştigă
Ecaterina rezistă de 106 ani în România
Casa Poporului, spălată cu mopul de 200 de “hocheiste”
EVZ a găsit rudele unui fotbalist calificat la Cupa Mondială!
Cine a salvat Casa Poporului de la ura naţională în ‘90| VIDEO
„Ca om simplu, n-aş vrea să am un proces în România”
[vezi toate]

Comentarii | Spune-ti parerea

1.
Raspunde
Eu
de Eu(Vizitator), joi, 21 ianuarie 2010 - 22:17

Cata vrajeala. Simpaticul, si-a alinat suferinta cu putin cash.
1.
Poate ar fi bine
de arb(Vizitator), joi, 21 ianuarie 2010 - 22:46

ca Ev Zilei sa se ocupe si de povestea (reala)a unora ca Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide si altii ca ei care au murit in inchisorile comuniste, in 'reeducarea' de la Pitesti, si care nu au mai cerut,(cei ce au supravietuit, sau familiile lor) nici o despagubire, ba mai mult si-au iertat tortionarii?
2.
Intradevar o prajitura de 90,000 eur saracul
de cristi(Vizitator), joi, 21 ianuarie 2010 - 23:01

Intradevar o prajitura de 90,000 eur saracul.
3.
@EU
de regalistul(Vizitator), joi, 21 ianuarie 2010 - 23:09

ce cretin esti amice!
4.
Dumnezeu sa aiba mila de tine!
de john(Vizitator), joi, 21 ianuarie 2010 - 23:16

Ce pot sa spun despre postarea ta este doar atat: Dumnezeul lui Avraam, Isac si Iacov, Dumnezeul Evreilor, sa aiba mila de tine. Roaga-te Lui sa te ierte si retrage-ti cuvintele.
5.
Spera sa...
de Cristian(Vizitator), joi, 21 ianuarie 2010 - 23:21

Spera sa nu ajungi sa traiesti ce a trait respectivul. Nu sunt evreu(si nu ii simpatizez), dar nu doresc nimanui sa fie tratat ca un sclav... Un stat corect ar fi trebuit sa ii caute si sa le ofere despagubiri, nu sa ajunga sa dea in judecata statul pentru asta...
6.
Bine ca avem la Galati ceva dreptate
de Titinschneider M.(Vizitator), joi, 21 ianuarie 2010 - 23:28

Mult am suferit din cauza comunistilor securisti care
nu ne-a recunoscut Holocaustul. Am plecat lasand
totul la securistii lui Ceausescu, si casa si masa si
altele netransportabile si am plecat la Izrael doar cu 2 valize de izmene. Acum securistii lui Iliescu tot
nu ne dau inapoi ce ne-au furat, si a mai si negat
Holocaustul romanesc.
7.
Vedeti ca a fost Holocaust ???
de Ibrahim(Vizitator), joi, 21 ianuarie 2010 - 23:58

Iliescu trebuie sa intre la puscarie in Izrael ca acolo nu va avea regim preferential. El a negat ca Romania a facut holocaust asa ca si-a taiat craca.
Ca Prim Secretar De Iasi a deportat multi evrei si le-a confiscat averea. Iliescu trebuie condamnat.
8.
Revenirea la normalitate
de COHEN M.(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 00:36

Asa cum alte tari au platit statului Israel, daune pt. victimile HOLOCAUSTULUI (Franta, Germania, Italia, Elvetia, etc.), si RO trebuie sa procedeze la fel. In plus ar fi bine ca EVZ sa nu mai faca apologie fascismului, ca acum o saptamina, cind publica un interviu cu o odrasla de Cantacuzini, despre care se stie cau au fost toti fascisti legionari. Asemenea personaje care exalta trecutul lor glorios, pt. RO si romanismul lor, uita ca in cazul lor, asta a insemnat pt. altii, samavolicii, ura de rasa, pogromuri si deportari. Cei care ii apara spunind ca vezi Doamne erau antibolsevici, sint niste mincinosi, la fel ca si cei, care arunca pe spinarea evreilor toate frustrarile privind istoria RO, de dupa 1945.
9.
De ce platim despagubiri ?
de Sulivan, vineri, 22 ianuarie 2010 - 01:50

Platim pentru ca avem niste gunoaie de politicieni,care se roaga cu caciula `n mana unii la Moscova altii la Washington care sa devina presedinti.Politicienii nostrii trebuie sa demonstreze ca Romania la acea data nu a fost un stat imperialist si nici un stat care avea puterea sa faca dependenta de Romania o alta tara,Romania nu a fost tara care sa decida soarta altei tari,dar i sa decis soarta.Noi nu am fost o putere, am fost tara care a trebuit sa "Legam calul la gardul care ne-au dictat altii",iar cei care ne-au santajat si ne-au tarat in acel razboi mizerabil sa plateasca.Sa nu uitam insa, ca Hitler sa folosit de multi evrei ca sa duca acest razboi,evrei care au finantat chiar.
10.
De unde acest bani?
de mircea(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 03:15

De unde are statul roman asa multi banisa dea la toti care vin si se pling ca au suferit din cauza conduceri din acel moment.si milioanele de pensionari se chinuesc cu o pensie de mizerie.Nu e deajuns ca a-ti dat regelui castele si bani tot din mun ca lor.Opriti odata retrocedarile si restitirea de milioane de euro.pt ca nimic nu au facut prin munca lor.Au furat cum fura si azi cei care au devenit milionari peste noapte,sau judecatori care dau asemenea sentinte impart milioanele cu recllamanti.
11.
doar unii suferinzi primesc despagubiri...
de mita-reeducatu(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 04:52

evident,..............cei din noul testament
12.
HOLOCAUSTUL ROMANESC este facut de Ana PAUKER si HAITA ei
de Unul(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 08:39

Ana Pauker (nascuta Hanna Rabinsohn, 13 februarie 1893 – d. 3 iunie 1960), activista si propagandista comunista , ulterior fruntasa a PCR, vice-prim-ministru si ministru de externe al Romaniei. Bunicul ei a fost RABIN, iar tatal - haham. Ana Pauker s-a reintors in Romania, in 1944, imbracata in UNIFORMA SOVIETICA, dupa ce armata sovietica a intrat in tara. A semnat, intre altele, actul prin care Romania CEDA Uniunii Sovietice Insula Serpilor. Ca lidera a regimului dictatorial comunist, deosebit de nepopular si de represiv, si-a castigat o reputatie foarte negativa JUCIND un rol TENEBROS in istoria Romaniei, aducand statului roman numeroase prejudicii. Deoarece a condus tara cu mana ferma, a fost poreclita "Stalin cu fusta". Are ZECI DE MII DE ASASINATE la activ...
P.S Noi cind MINCAM PRAGITURILE CUVENITE, tovarasi?...
13.
Ceea ce unii nu inteleg...
de Marius(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 10:49

Ceea ce unii nu inteleg este ca nu cei vinovati platesc, ci noi, cetatenii platitori de taxe, vom plati cei 360.000 de lei (trei miliarde si jumatate de lei vechi). Noi, cei care nici macar nu traiam pe acea vreme, o sa platim aceasta despagubire, pentru alinarea sufleteasca (?) a copiilor si nepotilor despagubitului. Nu, nu sunt de acord cu ce i s-a intamplat acum 70 de ani, si nu as putea dori acest lucru pentru nimeni. Dar ce vina au cetatenii acestei tari in cazul de fata, pentru a fi obligati sa plateasca unui om o suma de bani pe care niciunul dintre noi nu ar putea sa o economiseasca intr-o viata? De ce sa platesc eu pentru greselile altora?
2.
Raspunde
Totul pentru patrie
de Patriotul(Vizitator), joi, 21 ianuarie 2010 - 22:27

Iti inteleg suferinta si probleme cauzate de razboi, dar totul pana la o limita, Armata Romana a executat niste ordine, si in ochii mei vor fii mereu niste veterani patrioti si viteji, indeferent de ce le-au facut la evrei.
Antonescu,ai fost un ROMAN adevarat
1.
@Patriotul...
de MARIUS(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 01:43

... trebuie sa accepte ca Armata romana a avut in componenta ei si asasini, si ca Antonescu a fost un criminal de razboi. Asasinii erau in primul rind cei care concepeau acele ordine, adica sistemul, adica regimul fascist de atunci. Ca generatia actuala trebuie sa plateasca daune pt. crimele alora, este ilogic, dar asa functioneaza justitia.
2.
CA EI SUNT MII DE EVREI DIN ROMANIA
de israelian(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 07:04

Unii au supravietuit...putini,altii....ati cetitarticolul.Noi nu condamnam poporul roman ,dar unele bestii au existat ca acel SOARE ! Pe ei ii detestam ,pe ei ii blestemam si LEGIONARII care nu au nici un Dumnezeu, daca au facut ceea ce stim cu totii. Romanul cinstit s-adezis de ceea ce au facut legionarii evreilor.DE CE AU FACUT-O ACESTI LEGIONARI?DE CE?
3.
Raspunde
Evreu
de vlad(Vizitator), joi, 21 ianuarie 2010 - 22:34

Daca nu isi mai lua ceva bani nu guita.....prefer Romania sa fi fost sub germani decit ordinarii de rusi....
4.
Raspunde
Foarte bine
de Mihaela, joi, 21 ianuarie 2010 - 22:58

In ciuda stafiilor legionare de pe forum care vor isi vor revarsa intens bla-bla-ul uzual.
1.
Ciao, pedelico, ai aparut?
de Nae Camionagiu, vineri, 22 ianuarie 2010 - 00:03

Cum ti se pare noul an, cu noul guvern, cu noul presedinte? - hahaha! PS: Nu le da dreptate ebreilor, Mihaela ca intr-o buna zi te vor obliga sa inveti ebraica, pentru a ramane cetatean al pamantului pe care il calci... Astia vor fi victime si peste alti 2000 de ani, daca vor mai exista... Romani ai caror tati si bunici au murit cu arma in mana pentru apararea Romaniei, nu au atatea pretentii cate au ei...
2.
@mIHAEla
de cristi(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 00:12

Nu inteleg de ce evreii fac dintr-o suferinta prin care au trecut atatea popoare ( a existat genocid impotriva poporului rus, ucrainean , roman in timpul comunismului, chinez) cea mai mare suferinta din cate au existat pe planeta.
Realitatea istorica e cel putin graitoare: desi aveau averi si interese in tarile si provinciile in care locuiau - pe unele supunandu-le la un jaf sistematic vezi Moldova- au fost primii care au fugit cu coada intre picioare cand a venit razboiul, din cate stiu singura rezitenta a evreilor dintr-o anumita tara/regiune fiind in belarus. In cracovia de exemplu au fugit din fata nazistilor si dupa 90 si-au revendicat proprietatile. Mie mi se pare tradare.
Iar evreii din romania - desi s-a murit si in romania- ar trebui sa fie recunsocatori pentru ca 5% din evreii din israel vorbesc romaneste, pentru ca au avut origini romanesti.
3.
@mihaela
de cristi(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 00:14

Bineinteles ca asta nu substituie drama unui om, dar eu din taxele pe care le platesc nu as vrea sa-i dau o comppensatie, rudele mele nu si-au luat banii pe moare demolata desi au sentinta si am avut rude care au murit de sange rau din cauza jafurilor comuniste - cum cred ca au avut o mare arte din romani.
Pe pauker unde o incadrezi la evrei buni sau rai?
Sa platesti si tu din taxele tale, pentru ca eu o sa platesc din taxele mele cand o sa plateasca si evreii pentru ce au facut in romania si ma refer aici doar la cei care au activat in partidul comunist
5.
Raspunde
Si familia mea care are sentinta din 2005 nu si-a primit in ca titlurile la propietatea
de cristi(Vizitator), joi, 21 ianuarie 2010 - 22:59

Unul a carui familie nu a luptat pentru tara primeste inapoi 90,000 eur, ai mei care au murit inima trista nu au primit nimic desi au decizie pentru moara demolata si au si luptat pentru tara.
Aceeasi poveste ca in Cracovia.
6.
Raspunde
God bless you!!!
de John Boar(Vizitator), joi, 21 ianuarie 2010 - 23:03

Dumnezeu sa te binecuvinteze fratele meu ,eu iubesc pe toti evreii si ori de cate ori ma intalnesc cu un evreu il binecuvintez ,deace-ia in Dumnezeul parintilor tai ma incred si eu , traieste e viu cu adevarat iar noi trebuie sa ne rugam pt pacea acestei natiuni mai mult ca ori cand...God bless people off Israel....
7.
Raspunde
S-a spart ghiatza..
de Caustik(Vizitator), joi, 21 ianuarie 2010 - 23:05

Foarte bine, cu evreii in frunte vom reusi sa ne despagubim si noi restul de romani care am suferit comunismul lui Ceausescu si Iliescu sluga lui.
La Galati a fost securismul cel mai terorist din cauza
Combinatului Siderurgic, Santier, etc. nucleu mare de muncitori, concentrarea cea mai mare de securisti din tara.
8.
Raspunde
Oy Vey
de Freddy Rekla (Vizitator), joi, 21 ianuarie 2010 - 23:11

Senzational!
Acum i-a "trecut"...
Are 360,000 de motive sa ia un bilet numai "dus" in Israel...
9.
Raspunde
Si pe mine cina ma despagubeste
de Gaby m(Vizitator), joi, 21 ianuarie 2010 - 23:15

pentru frigul si teroarea suferite in timpul comunismului... sau pentru crimele din timpul Revolutiei din 1990 despre care inca nu se stie cine a tras. Dar mineriadele.. Si asa sunt romanii anti-semiti.. mai dati ceva despagubiri la evrei, cum sa nu mai ales celor cu $100 pensie pe luna le vor place foarte mult!
10.
Raspunde
Frumusica suma
de Samsaru(Vizitator), joi, 21 ianuarie 2010 - 23:15

Sunt curios, in final, cati din cei 360.000 lei vor ajunge efectiv in buzunarul despagubitilor si cati in cei care i-au asistat, consiliat, cine stie, poate chiar indemnati si convinsi de cineva de pe la noi, ca au sanse sa castige, intr-o anumita conjunctura. Dar asta sigur nu vor dezvalui, nicodata, despagubitii, poate in afara de anumite demersuri la vedere, firesti.
11.
Raspunde
VEZI FOTO: COPILARIE. Devy Abraham, inainte de deportare, intre mama si o matusa
de Yo Yo Ma (Vizitator), joi, 21 ianuarie 2010 - 23:15

Se vede ca aerul e gratis, sa dea naiba, ce carme!!!
12.
Raspunde
ESTE DE FOLOS CRIZA PT ROMANIA?
de John(Vizitator), joi, 21 ianuarie 2010 - 23:28

D-ZEU SA NU VA TINA IN SEAMA SI ZIC SI EU LA FEL DOAMNE IARTA-I CA NU STIU CE FAC ....TREZITIVA PANA NU ESTE PREA TARZIU
13.
Raspunde
Diferenta dintre Romania si Germania
de Nicu(Vizitator), joi, 21 ianuarie 2010 - 23:44

Iata de ce Romania poate devenii falimentara!
10,9 milioane de euro au fost acordate de guvernul german unui numar de aproape 6.000 de evrei supravietuitori ai ocupatiei naziste din Budapesta, a anuntat Claims Conference, organizatie evreiasca care se ocupa din 1951 de strangerea acestor despagubiri, arata AFP.
Fiecare dintre acesti supravietuitori a primit 1.900 de euro despagubiri, cu conditia sa nu fi obtinut alte fonduri de acest gen din partea altor organisme, a precizat Claims Conference in comunicat.
Un acord a fost incheiat la jumatatea acestui an cu guvernul german pentru acordarea unui total de 12,3 milioane de euro unui numar de 6.500 supravietuitori ungari ai Holocaustului.
Inainte de al Doilea Razboi Mondial, comunitatea evreiasca maghiara avea 725.000 de membri, dar din cauza deportarilor masive spre lagarele mortii, incepand cu 1944, pana la finalul conflictului au mai supravietuit circa 120.000.
14.
Raspunde
Si COPOSU cat trebuia sa ceara...???
de Ion Ion(Vizitator), joi, 21 ianuarie 2010 - 23:44

Cam cat?
Jenibil, nene Itzic...
Da' ce te mira?
15.
Raspunde
Guvernarea legionara....
de Nationalistul(Vizitator), joi, 21 ianuarie 2010 - 23:48

A fost septembrie 1939 pana in febroarie 1940 restu a fost prigoana ptr legionari. Numai la bani le e gandul la ... .
TLC !
16.
Raspunde
...
de sam(Vizitator), joi, 21 ianuarie 2010 - 23:56

Jos palaria pt. rabdarea si curajul lui. Pt. toti papagalii de pe forum, intre ideologia din '41 si cea de acum, nu vad nici un fel de diferenta. Sinteti otraviti de antisemitism, nu va place sa auziti povesti de genul, ati trimisi oameni nevinovati in lagare de munca, ati furat bunul muncit cinstit!!!!!! (astazi nici macar cuvintul asta nu mai exista in dex-ul vostru, darmite sa traiti cinstea....) al sasiilor, a intelectualitatii romanesti......si mai si comentati. Sinteti un neam de hoti, pomanagii.
1.
DEFINESTE BUN MUNCIT CINSTIT
de gigel(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 06:45

COMPARA CU BUN OBTINUT DIN SPECULA CINSTITA, hai fa pasi te rog ca mirosi a usturoi
17.
Raspunde
Legionarii
de Dactilografa(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 00:01

350000 lei mi se pare foarte putin pentru cat au suferit oamenii acestia. Ganditi-va ca mama devenit inapta de munca si practic nu a avut niciun venit (calculati de ex. cat ar fi castigat lucrand, de la varsta la care a fost deportata si pana la pensie). Suferintele lor au fost provocate de Statul Roman (de cine o fi fost condus la vremea aceea), deci e normal ca tot Statul Roman sa ii despagubeasca.
In ce priveste legionarii de pe site: daca sunteti atat de mari romani, ati putea face efortul de a invata sa scrieti fara greseli de ortografie. Pana atunci, nota 4 (patru). Va doresc succes.
1.
Numai la castig le e gandul...
de Nationalistul(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 00:31

A-ti fii in stare sa va vindeti mamele si surorile ptr a castig un ban "cinstit . Asa l-ati vandut pe Isus !
2.
@nationalistul
de Dactilografa(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 05:15

vrei sa spui "Ati fi in stare". Esti un cretin mic si dulce :P
18.
Raspunde
Aha, am inteles!
de Joia Mare (Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 00:13

Am citit ceva comentarii...
E KLAR:
Daca nu bei bere kosher esti legionar!
Burp,
1.
Vinerea Mare
de Unghia din Gat(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 00:24

Joia Mare: te-ai prins foarte repede. Ce spui tu e foarte profund. Iti propun urmatoarea flotare logica: daca cine nu bea bere kosher e legionar, poate fi si **** Bonus: spune repede de 10 ori : "Eu Burp poala popii, popa burpa poala mea"
19.
Raspunde
Google, etc
de Banel (Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 00:19

Am vazut poza.
Ma intreb de ce au carmele alea in loc de nasuri...?
Ma duc si Googalesc...
Cica "the air is free"...
Ce-o fi aia??!
1.
@ Unghia din Prut
de Joia Mare(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 01:52

Asa e, cum zici tu.
Acu' fugi si sterge-ti nasul! Stai! Ia o prelata intai!
Nu mai burpa prea mult ca o sa iti pice rau prajiturilea alea maiestuaose, in forma de pasarica de Anna Lesko... Cum le zice...?
PS Fa flotari logice cu Rabi, pe mine scuteste-ma.
2.
@Joia mare
de Joia mica-mica(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 05:16

Esti foarte incoerent(a). Ceea ce la tine trece drept umor este o insiruire de cuvinte aleatoare. Cred ca prietenii tai te gasesc amuzant doar cand pici pe scari :P
20.
Raspunde
Hai sa dam in judecata statul ca poate castigam un ban
de bucovineanul(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 00:24

Am avut si eu in familie pe bunelul deportat in Siberia de catre rusi si nu a fost despagubit. I s-a luat pamantul, casa si putina agoniseala pe care a avuto. Bunelul, Dumnezeu sa-l ierte, nu a cerut de la nimeni nici o despagubire. Poate era si el indreptatit sa o faca.
Eu in calitate de contribuabil roman am o dilema. Daca ar trebui sa fie despagubiti toti cei care au suferit in timpul razboiului si in perioada comunista, apoi la revolutie, la mineriade etc ne-ar mai ajunge bani sa mai dezvoltam aceasta tara?
De multe ori se exagereaza cu holocaustul. Multi romani din Bucovina si Basarabia au suferit si nimeni nu vorbeste de aceste crime. De ce?
Motivul a fost unul pur material, de a de statul roman in judecata. Daca vroia sa ne demonstreze calitatea lui morala trebuia sa ceara o suma simbolica. Ce face mosul cu banii astia la varsta asta? Poate era mai indicati sa dam acesti bani pentru un orfelinat sau un spital.
21.
Raspunde
Pentru evrei exista numai holocaustul evreiesc
de A.o.L(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 00:30

Se spune, nu stiu daca s-a si dovedit fara putinta de tagada ca in lagarele de concentrare naziste au fost exterminati aproximativ 6 milioane de evrei (semiti si cazeri).
In lagarele comuniste (inventate,culmea, de niste evrei) au pierit cu mult peste 10 milioane de suflete.
Se pune intrebarea: de ce pentru victimele asazisului Holocaust s-au construit monumente peste monumente iar pentru victimele comunismului evreiesc nu se face acest lucru?
1.
cel ma pertinent raspuns/intrebare...
de CRISTIAN(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 08:57

am citit aproape toate postarile aparute iar acesta mi-se pare cel mai interesant.
22.
Raspunde
Sa bagam bani
de Agentu(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 00:38

Si asa ne imprumutam la FMI ca sa platim pensii, hai sa dam bani si la niste unii care au suferit din cauza altor oameni acum zeci de ani si cu care statul ( noi, contribuabilii ) de acum nu are nicio legatura. Sa speram ca nu vin si niscaiva rude ale victimelor rascoalei de la 1907 sa ceara despagubiri. Dupa parerea mea, cazul de fata e o manarie. Adica s-a dus unu cu relatii sus puse, la tataie din poza, si i-a propus o afacere: il foloseste ca motiv in instanta sa stoarca niste bani de la stat prin intermediul relatiilor respective, si ii da si lui ceva "sa mananca si gura lui ceva".
23.
Raspunde
Oportunismul roman;UNDE SUNT EVREII ROMANIEI???
de Spartacus, vineri, 22 ianuarie 2010 - 01:00

A salvat mai multe VIETZI EVREESTI DECAT AU MURIT IN ODESSA COMUNISTI EVREI!!Am cartea in fatza ..cu acest OPORTUNISM ROMANESC!!Acest oportunism romanesc a salvat mai multe vietzi evreesti decat lLista lui Schindler!!Dar interesul lui Spielberg este sa comaseze sensibilitatea umana...ca i -a scapat Schindler sau IN ROMANIA:ALTA POVESTE...ISRAELUL NE VREA VINOVATZI!!SICTIR ISRAEL!!RAUL HILBERG...cateodata evreii mananca porci ,mai ales cand ii doare sa recunoasca ceva!!ROMANIA SE VREA DE CATRE ISRAEL, VINOVATA!!
24.
Raspunde
Armata Romana, buna de nimic.
de Gabi(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 01:01

La ucis civili se pricepeau, dar cand veni vorba de lupta impotriva rusilor, nu au fost buni de nimic. Asta da armata!!!
25.
Raspunde
Mi se pare corect
de Dragos din Norvegia(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 01:08

Crimele de razboi nu se prescriu, si deci mi se pare corect ca si o reparatie morala sau materiala derivata din aceste crime sa nu aiba limite in timp.
Evreii au fost literalmente spulberati in timpul razboiului, milioane de destine au fost distruse, deci orice act de justitie este binevenit.
Punct. Legionarii si nazistii de pe forum, nu mai latrati, caci seful vostru Adolf e mort demult.
1.
Schust ! Insa ce ar fti sa platesti 1/10 din venitul
de Ghita Bizonu'(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 09:30

tau ptr despagubrea lor ?!
26.
Raspunde
Felicitari
de Paul(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 01:16

Mirela si EVZ eu vreau sa va felicit pentru curajul de a scrie despre niste chestiuni care se pare ca deranjeaza pe multi (in general nationalisti, antisemiti si alte 'specii' neprietenoase).
Ma refer atat la cazul de fata, al Holocaustului din Romania, cat si la regimul comunist si ai sai colaboratori (in sutana sau nu).
Realizez ca poate parea ciudat si usor patetic ca va felicit pentru ca va faceti treaba dar din pacate in Romania de azi asta inseamna ceva mai mult.
Asa ca va urez spor, inspiratie si nervi tari
1.
Paula-öRaul Hilberg
de Spartacus, vineri, 22 ianuarie 2010 - 01:35

Ogoaie-te inainte de a te pocloni la o Mihaela care numai ceva stie..sa tzi mai cetesc din cartea lui RAUL HILBERG??Catzi evrei din Romania se dau chetzi acum pe forum?ff multzi...EI SUNT URMASII LISTEI ROMANIEI SUB ANTONESCU, FRAERE..evrei din Knesset,si evbreii care i a scolit Romania:Dr avocatzi ,securitate la Haifa cu grad de colonel!!dar asa este:ai omorat un evreu(care are valoare biblica preponderenta oricarui OM de pe fatza pamantului :esti un criminal!!Omoara un evreu un OM..ce sa-i faci ,s -a intamplat!)Este o porcarie politico -religioasa..care s ar putea simplifica:ce tzie nu tzi place altuia nu i face!!
27.
Raspunde
Simbolul acestei despagubiri...
de Alex(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 01:52

Domnule Devy va felicit pentru curajul si puterea dumneavoastra. Eu sunt roman de etnie germana, iar noi purtam stigma celor facute de bunicii nostri... Antiseminismul, rasismul, xenofobia, homofobia etc se regasesc ca si bolile oamenilor slabi, frustrati, needucati, primitivi, lasi si lingusitori. Ma bucur mult pentru dumneavoastra, nu neaparat pentru bani, ci pentru simbolul acestei despagubiri. Eu imi plec capul in fata dumneavoastra si va spun iertati-ne, atat in numele bunicilor nostri, dar si in numele celor needucati si primitivi, care isi permit sa scrie ofense. Va multumesc.
1.
@alex
de alex1971dan(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 08:32

da lu tata pe care l-au fugarit rusii din basarabia in1944 si a lasat tot acolo, casa, pamant, avere ca au fost oameni muncitori nu ragalii (polonez) cui ar trebui sa cer despagubiri.... nu sunt de acord!
2.
Daca bunic-tu a fost un criminal ,de ce platesc eu ?
de Ghita Bizonu'(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 09:41

Ca asa reiese din prostu tau .. Ai mei nu au comis crime, de ce sa platesc?
28.
Raspunde
Poporul evreu, nu este DEOSEBIT!!
de Spartacus, vineri, 22 ianuarie 2010 - 02:06

Poporul evreu isi joaca CARTEA DE A FI DEOSEBIT NUMAI IN IUIDAISM SI CRESTINISM!!Ptr restul Religiilor evreii sunt ceva ,asa ,cu tupeu ,religios...sper in Asia sa i puna la punct ,pe ei si pe FRATELE MAI MARE DE VEST -USA!!Lumea civilizata este o ABUREALA!!Te- ai lasat imbalsamat de religia vestica :te -a papat in 2 minute!Asa este..
29.
Raspunde
Cuiul lui Pepelea
de Spartacus, vineri, 22 ianuarie 2010 - 02:34

Ca evreii in abureala lui Moise epilepticul au trecut odata prin Palestina....maine Frantza nu se va numi Frantza ci GALIA!!SPANIA ..Vizigotzia ,Romania -Gotzia ca au trecut gotzii sau cumanii.UE- UNGARIA caci Atilla a infipt spada in nisipul Atlanticului si germanicii 500 de ani au platit tribut!Religie si politica in Orientul Mijlociu:Evreii isi au patria in Africa!Evreii sunt singurul popor MIGRATOR CARE -SI REVENDICA EXISTENTZA MIGRATOARE PRIN RELIGIE!!Hai sa- i credem...CINE- I CREDE??Eu ,nu!!CEI CARE S AU FACUT VINOVATZI VIS- A -VIS DE ACEST POPOR??Da...Jermania...arunca mizeria impreuna cu Anglia in Orient...
30.
Raspunde
al de Madoff
de eu(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 02:47

De astia nu ziceti nimic? Dupa cat se vede ei se despagubesc singuri dupa cum au fost invatzati in cercurile lor masonice. Un program de tv CNBC are in fiecare seara cate un "special" cu fraudatorii evrei de-a lungul istoriei. Cine a inventat jocul "piramida"..un evreu italian pe nume Ponzi.
31.
Raspunde
Tot noi platim asta e problema
de Andrei(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 03:16

Chiar imi pare rau de saracu , DAR problema mea e ca statu roman il plateste DIN BANII MEI..ceea ce mi se pare o tampenie..de ce sa lucru eu azi in 2010 pentru greseala unora din 1940
32.
Raspunde
@eu
de hh(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 03:28

cine a inventat cuvantul terorist,si cine a facut primele acte teroriste? ai ghicit,incepe cu E si se termina cu I.`Zraelu, cand o sa despagubeasca PALESTINIENII INCHISI IN LAGARUL PALESTINA ???CAND?lagar de infometare,ucideri in masa,experiente pe ei cu tot felu de arme chimice,nucleare,HAH?
33.
Raspunde
Tatal tau,Abrahame
de Prometeu(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 05:44

Cu bunavointza Regelui Romaniei ,din Bucovina,ai coborat in jos la Galatzi,Raionul Covurluiului...dar tu ca si venitura in Romania vii de la ``KUTY`` de la granitza polono- ucraineana...amaratule...ce vrei tu sa- mi aratzi ,de ce esti parsiv??Publicando evz ..?Ai ajuns in Galatzii ca sa faci bani...ca atunci era zona libera de taxe..la Gurile Dunarii..Nasol ,cand dai de unul de al tau vrand sa- i mintzi pe altzii..Baga -mi DOCUMENTUL IN OCHI..am unul mai tare decat al tau!!Parol..
34.
Raspunde
despagubiri...
de geo(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 05:51

Eu consider ca nu-i corect ca generatia de acum sa plateasca pentru greselile istoriei!
Cum adica statul roman? Pai banii is de la noi !
Dar daca castiga Hitler razboiul cine ii depagubea ?
Eu as vrea sa vina comunistii inapoi la putere sa le ceara despagubiri la politicienii de astazi !
Le dau dreptate cand i-au belit pe unii politiceni ai asa ziselor "partide istorice" si altele... Au facut ce au facut si acum: au furat si au mintit de au rupt !
Pai de ca a luat Antonescu puterea ? Pentru ca partidele nu au vrut sa faca un guvern sa guverneze !
Dar asta ii afacerea evreilor: sa ia banii de la altii prin orice mijloace !
35.
Raspunde
o mare nedreptate
de Cristina(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 06:11

Nu inteleg de ce statul roman (si implicit noi, contribuabilii) trebuie sa plateasca despagubiri de razboi. Adica noi nu avem bani la buget pentru pensii, alocatii si salarii, dar platim despagubiri evreilor? Atunci cerem si noi despagubiri Turciei pentru ca Imperiul Otoman ne-a cotropit sute de ani, ne-au luat femeile si copii; Italiei pentru ca romanii ne-au invadat Dacia, Rusiei pentru ca si romanii nostrii au fost deportati in Siberia. Asta a fost istoria. De ce ii victimizam doar pe evrei? Cu ce sunt ei mai presus de restul populatiei de pe Glob?
1.
Si cate mai platesti , dar nu te plangi
de Razvan(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 10:56

Incredibil cum de toata lumea acum se plange ca e obligata sa cotizeze la despagubirea acestui om. De ce nu sariti asa in sus cand auziti ca statul plateste doar din buget anual 300 milioane de euro pentru BOR plus ce mai vine de la consiliile locale si judetene. Acolo nu vi se mai pare furt? Daca nici el nu merita despagubit pentru ce a trait atunci nu stiu cine o merita in ochii vostri. Mai mult va ofticati ca voi nu puteti sa obtineti banii astia fara sa miscati un deget. Statul fura si fura si cand se ia o decizie corecta in sfarsit , atunci va simtiti jigniti. Sunteti niste ipocriti cei care incercati sa va justificati antisemitismul. Daca credeti ca ati fost maltratati vreodata de stat atunci dati si voi statul in judecata si luati-va banii. Dar opriti-va cu aceste comentarii prostesti.
36.
Raspunde
Mintzi
de Prometeu(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 06:12

Si asta nu este bine..
37.
Raspunde
este absurd
de io(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 06:26

daca s-ar da despagubiri pentru TOTI cei ce au avut de suferit de pe urma razboiului, a regimului lui Carol al II-lea, a regimului antonescian si, mai ales, a comunismului (care a facut, de departe, cele mai multe victime), cine ar plati? statul roman - adica noi, urmasii celor ce au suferit si cei ce, chipurile, cerem despagubiri...
daca au fost evrei deportati de regimul antonescu, au fost mult mai multi romani torturati si omorati de tortionari evrei - nu e o remarca rasista sau antisemita, ci un adevar, din pacate. in familia mea am un bunic inchis 17 ani si mort dupa 2 ani de la eliberare, din cauza cheagurilor de sange formate pe creier in urma batailor, care a trecut pe la aiud, fagaras, jilava; o bunica ce l-a asteptat cei 17 ani si a murit si ea la 2 ani dupa el. o fiica (mama mea) ce nu si-a vazut tatal decat la 17 ani; o familie distrusa.
nu de despagubiri este nevoie, ci de marturia adevarului si de precizarea proportiilor, a cauzelor...
38.
Raspunde
meseria de a spune adevarul
de ...(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 06:37

si paul goma si familia lui si cea evreiasca a sotiei sale au suferit mult prea mult din cauza comunismului. nu am auzit vorbindu-se de despagubiri in cazul lor, ci de acuzatii nefondate de antisemitism...
nu am vazut articole, aici, pe evz, referitoare la paul goma, macar din impartialitate jurnalistica, daca nu din dorinta de dezgropare a adevarului...
nu am vazut pe nimeni incercand sa explice ce si de ce s-a intamplat. cat a aparat ion antonescu evreii, de ce au avut totusi loc pogromurile de la iasi, ce s-a intamplat in transnistria, cum de evreii din Ardeal scapau fugind in Romania? oameni buni, a existat Raul Sorban, drept intre popoare pentru evrei - si ce a facut el ar trebui sa fie cunoscut inaintea sentintei unui mitoman precum elie wiesel. tot de dragul adevarului, ar trebui sa se precizeze si de cand Romania are un holocaust - de dupa 1990, de cand cu prietenia intre ion iliescu si elie wiesel... nu e cam ciudat?
39.
Raspunde
Stabilim Precedente nu-i asa
de gigel(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 06:39

din 45 incoace poporul ales aiurea prin lume US, Canada, Germania, Evropa primesc stipendii si pensii generoase de pe urma asa zisului H-aust. Se scriu carti, se fac filme etc. pina cind si pe cine mai prostesc astia ?
De ce nu dau reprezentantii lor de frunte Pauker, Teohari Georgescu, Brucan despagubiri romanilor pentru holocaustul instrumentat de ei cind au fost comisari de ocupatie rusi ? Inteleg ca ei sint excroci da nu inteleg de ce noi trebuie sa fim prosti.
40.
Raspunde
...
de io(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 06:56

ce ne facem cu turcii, sasii deportati de comunisti in baragan, cu cateva bagaje si nici un acoperis deasupra caselor? stiu de la o prietena a bunicai cum framantau cu picioarele lut cu paie ca sa faca "caramizi" pentru case. ce ne facem cu basarabenii vanati dupa razboi prin tot ardealul pentru a fi "repatriati" - deportati adica in siberia? - ce sa ne facem, tacem si inghitim, sunt rani pe care nu le mai vindeca nimeni acum. asa cum orfanii au in locul copilariei un spatiu gol si perpetuu traumatizant, si noi suntem orfani de perioada '47-'64, cel putin. "despagubirile" tin de castig si de prestigiu in prezent. iar d-l Devy a castigat, pana una alta, exclusivitate in ziarul dumneavoastra, oarecum nemotivat, pentru ca la fiecare evreu care a avut de suferit de pe urma regimului antonescu sunt o mie de romani, sasi, turci si alte minoritati omorati, deportati, persecutati de comunisti...
41.
Raspunde
Nagasaky,Hiroshima??
de Prometeu(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 06:59

Evreii au fost gratzie Lui Issus si Alexander Dumas Tatal...peste tot in lume...cine le plateste exterminarea in masa ca urmare a primei Bombe atomice??``Cea dea DOUA a fost ``o greseala calculata``..nimeni..sunt eroii care au pus Bazele STATULUI ISRAEL!!!!!!!!!!!!IN jAPONIA CHIT CA BOMBELE ATOMICE AU FOST GANDITE PTR. GERMANIA..Despagubire ?Ptre ce?Aha!Asa vrea Israelul ,si are peste 250 de ogive nucleare!Ma simt bine si liber..stiind ca exista un Israel si a lui bombe atomice..Nu!!!la Nagasaky si Hirosima n- au MURIT EVREI!!Evreii au omotat altzi evrei..DA!!
42.
Raspunde
Zeci de popoare au suferit...
de Prometeu(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 07:06

Si poporul lui Israel nu s -a simtzit..i- a fost indiferent..a fost FOARTE PREOCUPAT DE PROPRIA SUFERINTZA!!De ce? Din egoism?Din Kalkuel?Da!Putzin ii pasa evreului de Romania!Il doare n preputz ca pe soarece- n siloz ,sau il doare- n ...ca pe bou cand fata vaca!
43.
Raspunde
DE CE EVREII??
de Prometeu(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 07:35

Ptr ca ,,..ei n o sa recunoascva asta niciodata:NU SUNT INTEGRABILI..se feresc de INTEGRARE,se considera speciali?Da!!Ca si amerlocii!
44.
Raspunde
pentru Dumnezeu sa aiba mila de tine!
de abc(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 08:27

Ia auzi, de cand este numai al vostru? Din cate stiu este al tuturor, exista om rau si om bun asa ca uitativa si voi in sufletul vostru....aveti ce vede acolo...
45.
Raspunde
„O persoana care a fost privata de libertate
de paraipan(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 08:29

ori careia i-a fost restransa libertatea in mod nelegal si chiar imoral are dreptul la recuperarea pagubelor”, .. zice sentintza. 390K RON un atelier de cizmarie chestii ce nu pot fi confirmate de nimeni, etc , etc .. e OK!
Da' asta sentintza nu poate fi utilizata ca .. precedent. Tataie a tras o tzeapa and .. that's it!
Gata! Restu' ... la munca!
46.
Raspunde
Disney
de Huba(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 09:01

Eu nu am vazut desene Disney pana la varsta de 10 ani, nu prea am mancat hamburger si nici cola nu am baut, fata de alte destine de copilarie din vest. Pot sa dau statul in judecata ???
1.
Da, dar LA GALATI!
de Unul(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 09:20

Ai sanse, cu comisionul de rigoare, evident!...SA SE FACA JUSTITIE, tovarasi!
47.
Raspunde
despagubiri
de dormicum62(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 09:38

Sigur oamenii au suferit dar ce sa mai zicem de miile de soldati trimisi pe front sa moara nevinovati asa din "dragoste de tara".Dar si cei care au suferit in urma razboaielor purtate fara rost de-a lungul istoriei.Dar si eu care dupa ce am pus pe picioare un apartament lasat de evreii plecati in Israel intr-o situatie jalnica si care a trebuit sa-l parasesc pentru ca ei si-au cerut apartamentul inapoi si l-au si castigat desi primisera despagubire. Sa nu se exagereze mai mult decat este cazul cu evreii care si acum tin fianantele lumii in mana si fac ce vor cu statele lumii.De ce nu se spune adevarul pentru care Hitler a inceput goana dupa evrei. El vroia o Germanie ultramoderna , nu avea banii necesari iar bancherii evrei nu voiau sa-i dea. Si atunci i-a luat cu japca.NU neg insa ca acest popor nu are calitati . Din contra:inteligent,educat ,cult,unit,pastrator de valori
are grija de cei mai saraci , de cei mai batrani care sunt din neamul lor.
48.
Raspunde
extraordinar...
de luci(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 09:44

mi-au dat lacrimile si nu am citit decat doua fraze, asa ca va intreb si eu, pe cei care au citit, de unde da statul roman cei 360000 lei, adica eu sa muncesc acum si sa platesc taxe si impozite la stat ca sa plateasca pentru nu stiu ce greseli ale sistemului de acum 70 de ani? dar ce vina am eu?
n-are decat sa-si recastige proprietatile daca a avut sau cea mai pierdut, romanii care au fost colectivizati cu forta ce au mai primit inapoi? doar pamantul, in rest, cea papat lupul e bun papat...
cred ca si aici era cazul sa se aplice aceeasi lege, de altfel eu nu cred ca antonescu a fost vinovat...
dar asta este alta macare de peste...
49.
Raspunde
genocid comunist
de viciatul(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 09:47

Ar trebui sa va fie rusine sa tot scrieti rau despre comunismul din Romania. Daca in anii 1948-1953 cat timp a trait Stalin , Romania a avut in frunte o gasca de criminali care poate ca afost necesara ca sa faca o oarecare trecere a averii unor mari bogatasi in mana statului , dupa moartea lui Stalin , regimul in Romania a fost incet , incet indulcit.Iar sa vorbesti de genocid pe timpul lui Ceausescu este o manipulare oribila a tineretului de astazi.Acum lozinca celor ne conduca este INVRAJBIREA intre romani:chiriasi contra proprietari, tineri contra batrani, salariati contra pensionari, saraci contra bogati , someri contra angajati. Pe cand ne vom gasi timp sa fim si Romani contra Putere
50.
Raspunde
TOTI am suferit !
de cip.(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 09:50

Nu putem nega niciodata ororile celui de-al doilea razboi mondial. Razboaie au fost si vor mai fi. Dar , ceea ce s-a petrecut in Romania anilor 1945 - 1989 reprezinta Holocaustul romanesc. Si pina acum statul roman , nu a despagubit moral / financiar nici un fost detinut politic sau urmasii lor. Despagubirile nu se fac in baza unei sentinte civile , a unei hartii ; despagubirile se fac de stat si din initiativa statului. Sau cel putin asa ar trebuie sa fie normal. Dar , ce pretentii poti sa ai de normalitate , intr-o tara condusa anormal si antiromanesc. Iar problema cu holocaustul din cel de-al doilea razboi mondial , sunt curios cit o sa mai ,, tina '' ! Doar au trecut 65 ani de atunci. Dar ... BANII sunt BANI !!! iar evreii stiu acest lucru si stiu si cui sa ceara !!!
51.
Raspunde
mi-e mila de judecator
de robert(Vizitator), vineri, 22 ianuarie 2010 - 09:59

Judecatorul sau judecatorii care au dat verdictul vor plati pe lumea ailalta. Tradatorii de neam si tara au loc de cinste prin cazanele alea. De asemena si avocatul care i-a aparat pe aia . Mai intai trebuiau identidicati si judecati cei ce au dezonorat si macelarit ofiteri ai Armatei Romane in Basarabia, apoi sa ne apucam sa condamnam Statul Roman. De unde stim noi ca acel Isac nu a smuls epoletii unui ofitrer roman? sau mai rau? ca nu a luat la pietre trupele in retragere ale Armatei Romane? Dar s-a analizat doar pedeapsa si nu motivul ei.

2 comentarii:

vasile spunea...

S-a mai aratat ca din Galati nu a fost deportat nimeni in Transnistria. Iar in lagarele de acolo o duceau foarte bine.
Nu este prima data cind judecatorii atesta ca sunt, daca nu imbecili, atunci manevrati politic sau lichele. La fel au procedat alti judecatori in procesul unei familii de romani evacuate de escrocul politic Radu Ioanid, care voia sa faca in apartamentul lor un muzeu al holocaustului, pe motiv ca respectivul apartament ii apartinuse inainte de a "spala putina" in S.U.A.! Dar el rimise despagubiri pentru locuinta, numai ca a declarat instantei – mintind-o! – ca nu, ca ar fi fost expropiat in mod abuziv! Familia de romani au cistigat in recurs, dar instante de fond un l-a condamnat pe Radu Ioanid pentru sperjur. Mai are timpul sa o faca, dar, din lichelism, nu o face, fiindca nemernicul de Radu Ioanid are si cetatenie S.U.A. ! Pentru detalii, cititi serialul "Holocaust-ologii - vectori ai razboiului axiologic contra Romaniei", al carui ultim episod este aici: http://ro.altermedia.info/politica/holocaust-ologii-vectori-ai-razboiului-axiologic-5_10948.html#more-10948. Pentru a citi primele patru episoade, dati click pe cifrele de la inceputul paginii.

Gigi spunea...

Din nou minciuni evreiesti. Insusi presedintele Israelului a multumit Romaniei pentru modul in care au fost tratati evreii in Romania. Antonescu a salvat vietile multor evrei si i-a tratat foarte bine mai ales in timp de razboi. Evreii in general urasc toate natiile si au incercat mereu sa acapareze ceea ce nu le-a apartinut niciodata.